joi, 15 martie 2012

Despre salarizarea romanilor

Cateva comentarii pe marginea celor doua contracte de munca:

1. Este omniprezenta formula "rimborso spese" (rambursare cheltuieli) ca modalitate de plata a veniturilor salariale. Salariul propriu zis este ridicol pentru Italia: 600 de euro lunar pentru calitatea de colaborator si 1000 de euro pentru calitatea de angajat pe perioada nedeterminata.

2. Pentru lucrul in exteriorul Germaniei este prevazuta din nou formula "rimborso spese" (rambursare cheltuieli), in locul normalei diurne.

Conform sursei:
http://www.mc2elearning.com/html/calcolo-indennita-di-trasferta.html

"La norma prevede in sostanza una franchigia, sulla cui parte eccedente è calcolata l'imposta, pari a:

• euro 46,48 giornaliere per la trasferta nel territorio nazionale
e fuori da quello comunale [detasare pe teritoriul italian, de exemplu firma este la Bologna si angajatul este detasat la Milano]
• euro 77,47 giornaliere per la trasferta all'estero [in exteriorul Italiei]

Attenzione!

l'indennità forfettaria riguarda le spese di vitto e alloggio, non sono comprese le spese di viaggio e di trasporto le quali se documentate sono rimborsate, esse potranno anche essere rimborsate in base all'indennità chilometrica se previamente autorizzata."


In concluzie, ar trebui sa primesc 77,47 euro pe zi pentru munca in exteriorul Italiei!


3. Este evident ca, pentru munca identica cu cea prestata de italieni (dar si francezi, germani, britanici etc) romanii sunt mai prost platiti. Se cheama ca suntem discriminati la salarii?

4. Cred ca, alaturi de cheltuirea iresponsabila si/ sau cu rea credinta a banilor publici, salariile mai mici (sau mult mai mici) pe care le primesc romanii fata de occidentali sunt al doilea motiv pentru care nu sunt bani la buget. Salariile mai mici pe care le primesc romanii nu au nici o legatura cu productivitatea muncii, ci doar cu cheful angajatorului de a plati sau nu un salariu corect.

5. Firmele occidentale cauta sa angajeze romani pe bani cat mai putini. Plata salariilor mai mici inseamna incasari mai mici din contributii/ impozite pentru statele occidentale respective. Oare intamplator se spune despre Italia (tara in care lucreaza milioane de straini) ca este in pragul falimentului (sursa: http://www.libertatea.ro/detalii/articol/ue-italia-faliment-reuniune-344776.html)?

3 comentarii:

 1. Fata de cum sunt platiti "acasa" castiga mai bine.De aceea accepta aproape orice salariu,care oricum este mai mare.Am o cunostinta care munceste in Italia,nu este platita foarte bine dar a acceptat de nevoie.

  RăspundețiȘtergere
 2. Da, da. Sunt de acord cu dumneavoastra. Eu lucrez cu contract in localitatea Porto San Giorgio. Ma ocup de doi pensionari, parintii unei doamne doctor. Curatenie, cumparaturi, ii duc cu masina unde doresc. Castig 1000 eur fara taxe. Casa si masa asigurate.
  FOARTE PUTIN PENTRU PREGATIREA MEA! Am absolvit printre primii la Dimitrie Cantemir - turism, vorbesc fluent italiana si engleza. Agentia care m-a ajutat cu contractul nu a avut altceva mai bun pentru o tanara romanca ambitioasa, asa ca mine.
  Degeaba am intrat in UE, suntem tratati ca niste slugi. Studiile superioare nu ne folosesc la nimic!
  Va inteleg dezamagirea, frustrarea si explicatiile exagerate!
  Vedeti dumneavoastra la 12 ore cat muncesc intr-o zi abia mai apuc sa intru pe internet, nu mai vorbesc de doamna cu bucataria galbena care isi permite sa se relaxeze in bucatarie si sa scrie pe blog. Cred ca doamna are un serviciu foarte bun sau un sot care face bani multi. Eu nu am acest noroc. Din contra, prietenul meu nu are serviciu si eu il intretin de 4 ani.
  Multa sanatate!

  RăspundețiȘtergere
 3. si eu cunosc pe unul de a plecat cum 20 de ani din tara. s-a insurat cu o frantuzoaica batrana ca sa ia cetatenie, apoi s-a combinat cu un mos care i-a luat apartament si masina. acum rudele il viziteaza si se dau mari in ro ce vacante fac ei in f!!!
  cand nu esti nativ occidental ca sa realizezi ceva in occident ori muncesti de 3 ori mai mult ca ei ori iti tatuezi o pata pe obrazul tau care nu se va strege nicodata!

  ma indoiesc ca anterioara persoana are contract in italia si castiga 1000 net?????????? poate mai presteaza si altceva in pret!!!!!ca tipul despre care ziceam.

  asa ca domnule care o duceti foarte bine cautati de lucru in tara si dati dovada de patriotism. de vorbe multe este plina blogosfera, ziarele si gurile politicienilor. sau o idee poate intrati in politica.

  RăspundețiȘtergere